هوش مصنوعی جهان را تسخیر می‏ کند

آینده هوش مصنوعی
هوش مصنوعی

هوش مصنوعی در سال‏های اخیر پیشرفت‏های زیادی کرده و به تدریج در حال تبدیل شدن به یک صنعت بزرگ است. به این ترتیب کامپیوترها و دستگاه‏های دیجیتال در این حوزه به سرعت در حال پیچیده و پیشرفته‏ تر شدن هستند. با این حال اما بعضی از باهوش‏ترین مردم جهان عمیقا نگران روزی در آینده نه چندان دور هستند که در آن روبات‏ها می‏توانند رشد کنند و در برابر ما قرار بگیرند، تا جایی که این روند در نهایت تهدیدی برای موجودیت بشر باشد. بزرگان و فعالان شناخته شده صنعت تکنولوژی از تیم برنرزلی و استفان هاوکینگ گرفته تا مدیران باهوش بخش‏های صنعتی مانند ایلان ماسک و بیل گیتس از جمله این افرادی هستند که حالا خیلی جدی دغدغه آینده زندگی انسان در جهانی با روبات‏های هوشمند و همه ‏کاره را دارند و درباره اینکه هوش مصنوعی بتواند زندگی آینده انسان را در کنترل بگیرد، هشدار داده‏ اند.

تیم برنرزلی: معمار ساختار اصلی و اولیه وب جهانی معتقد است در اختیار گرفتن کنترل جهان توسط هوش مصنوعی می‏تواند کابوس ترسناکی باشد. این پدیده با ایجاد شرکت‏های جدید و نفوذ به ساختار بخش‏ها و شرکت‏های مختلف دیگر می‏تواند تغییرات جدی در دنیای پیرامون ما ایجاد کند. او در این مورد می‏ گوید: «نجات از میان این شرکت‏های بزرگ و فعال در حوزه هوش مصنوعی تا زمانی امکان دارد که شما بتوانید به این سوال پاسخ دهید که آیا این امکان وجود دارد که بفهمیم این جریان چطور عادلانه خواهد بود و اینکه چطور باید چنین موضوعاتی را برای یک کامپیوتر توضیح بدهیم؟!»

استفان هاوکینگ: او مدتی پیش در دانشگاه کمبریج درباره آینده هوش مصنوعی صحبت کرد. او معتقد است که هوش مصنوعی تله‏ ها و دام‏ های مخرب مختلفی دارد. او می‏گوید: «من معتقدم که هیچ تفاوت عمیقی میان آنچه با یک مغز بیولوژیکی می‏توان به آن رسید و آنچه با یک کامپیوتر دست‏یافتنی است، وجود ندارد. بنابراین آنچه نشان می‏دهد که در تئوری‏ها کامپیوترها توانایی انجام آن را دارند، در واقع نوعی شبیه‏ سازی از مغز انسان است. همین روند هم در حال توسعه هوش مصنوعی است.» او در ادامه درباره دو روند ممکن و احتمالی در آینده توضیح می‏دهد؛ یکی از این جریان‏ها به از بین رفتن و ریشه‏ کنی فقر و بیماری منجر می‏شود و یکی دیگر به تولید و ایجاد سلاح‏ها و ابزارهای غیر قابل کنترل از سوی انسان‏ها. او می‏گوید: «به‏ طور خلاصه، رشد هوش مصنوعی و قدرت گرفتن آن می‏تواند بهترین اتفاق یا بدترین اتفاق برای انسان‏ها باشد. با این حال اما هنوز نمی‏دانیم که کدام امکان‏پذیر و محتمل است.»

با این همه اما استفان هاوکینگ اولین بار سه سال پیش و در مصاحبه ‏ای با بی‏ بی ‏سی درباره هوش مصنوعی هشدار داد و مدعی شده بود که رشد این پدیده می‏تواند به موجودیت نوع بشر پایان بدهد. او گفته بود: «توسعه کامل هوش مصنوعی می‏تواند پایان زندگی انسان را نزدیک‏تر کند. در حقیقت انسان‏ها با سیر تحول و رشد بیولوژیکی کند و محدودشان هرگز نمی‏توانند در برابر روبات‏های مجهز به هوش مصنوعی رقابت کرده و آنها را پشت سر بگذارند.» در همین راستا هاوکینگ یک سیر تحول را در این زمینه تخمین زد و گفت: «تا صد سال آینده کامپیوترها به کمک هوش مصنوعی می‏توانند بر انسان‏ها غلبه کنند. وقتی چنین اتفاقی بیفتد ما باید مطمئن شویم که کامپیوترها و روبات‏ها اهدافی در راستای اهداف ما دارند.»

ایلان ماسک: او که به خاطر سرمایه‏ گذاری در استارت‏ آپ‏ها و شرکت‏های مهم حوزه تکنولوژی مانند PayPal و البته‏ اید ه‏ های خاص و نوآورانه ‏اش شناخته می‏ شود در ماه گذشته میلادی درباره نگرانی‏های زیادی از غلبه هوش مصنوعی بر زندگی انسان صحبت کرد. او با تاکید بر اینکه با گسترش هوش مصنوعی و رشد روبات‏های هوشمند دیگر جایی برای انسان‏ها نخواهد بود، گفته است: «بگذارید این‌طور بگویم که شما یک ساختار هوش مصنوعی خودکار را توسعه می‏دهید تا خودش توت‏ فرنگی ‏های رسیده را بچیند و به تدریج در این کار رشد کند و بهتر شود. بنابراین تنها چیزی که این روبات واقعا می‏خواهد، فقط چیدن توت‏فرنگی‏ هاست. به این ترتیب است که زمانی خواهیم دید که تمام دنیای ما را مزارع توت ‏فرنگی گرفته‏ اند و دیگر جایی برای ما نیست.»  او همچنین در مصاحبه‏ ای در سال ۲۰۱۴ در این مورد گفته بود: «فکر می‏ کنم ما باید خیلی درباره هوش مصنوعی مراقب باشیم. به نظر من این پدیده احتمالا بزرگ‏ترین تهدید زندگی ماست. بنابراین ما باید خیلی مراقب باشیم. من خیلی جدی معتقدم که باید بعضی قوانین و نظارت‏ های ملی و بین‏ المللی بر روند رشد هوش مصنوعی وجود داشته باشد.»

اریک اشمیت: او در مصاحبه‏ ای با واشنگتن پست گفته است: «من فکر می‏کنم که این تکنولوژی در نهایت یکی از بزرگ‏ترین قدرت‏های موثر در تاریخ بشریت خواهد بود، چون مردم را باهوش‏تر می‏کند. من قطعا درباره ۱۰ یا ۲۰ سال آینده نگران نیستم. ما هنوز در مرحله ابتدایی درک این پدیده قرار داریم. ما راه زیادی تا رسیدن به نهایت این تکنولوژی قدرتمند در پیش داریم.»

بیل گیتس: او سال گذشته در مصاحبه‏ای با بی ‏بی ‏سی در مورد افکار و عقایدش درباره تهدیدات احتمالی هوش مصنوعی برای زندگی انسان صحبت کرده است. او در این مصاحبه گفته است: «من و دوستانم در دنیای تکنولوژی درباره این پدیده قدرتمند نگرانیم. در ابتدا ماشین‏ها و روبات‏ها کارهای زیادی برای ما انجام می‏دهند که چندان هم پیچیده و مشکل نیستند. این اتفاق تا جایی که تحت کنترل و مدیریت ما باشد. تا چند دهه آینده هوش مصنوعی آنقدر قدرتمند شده است که بتواند به یک نگرانی مهم تبدیل شود. من با ایلان ماسک و بعضی دیگر از دوستانم موافقم که این پدیده می‏تواند به شکلی جدی نگران‏کننده باشد.»

استیو ووزنیاک: او سال گذشته درباره تاثیر هوش مصنوعی بر نژاد انسان گفت که در آینده انسان‌ها به حیوانات خانگی برای روبات‏ها تبدیل خواهند شد: «من موافقم که آینده برای انسان ترسناک و بسیار بد خواهد بود. اگر ما این ابزارها و دستگاه‏ها را برای انجام همه کارهای مان بسازیم، در نهایت آنها سریع‏تر و بهتر از ما فکر و عمل خواهند کرد تا بالاخره روزی ما را کنار بزنند. آنها هوشمندتر از ما خواهند شد و اگر این اتفاق بیفتد، خیلی زود روبات‏ ها می‏توانند تشخیص بدهند که ما چه نیازها و خواسته‏ هایی داریم.»

جان تالین: او که یکی از موسسان شرکت Skype است، در مصاحبه‏ای با Techworld گفته است: «اتفاقات مختلفی در حوزه هوش مصنوعی در حال رخ دادن است. جریان این اتفاقات بسیار سریع است و از آنجا که می‏ تواند برای شرکت‏های فعال در این زمینه بسیار درآمدزا باشد، آنها تلاش بیشتری برای توسعه آن می‏کنند. همه ما دیدیم که یک الگوریتم ساده جست‏وجوی اینترنتی در زمانی اندک برای گوگل میلیون‏ها دلار درآمد تولید کرد. او در این مورد گفته است: «من فکر می‏کنم که هنوزبرای نگرانی از آینده هوش مصنوعی و تاثیر آن بر زندگی انسان خیلی زود است. در حال حاضر ایجاد اتحاد و یکپارچگی میان صنعت و دانشگاه اهمیت بیشتری دارد و قطعا کمک بیشتری به ما برای رویارویی با آینده می‏کند.»

منبع : دنیای اقتصاد

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.